Wydarzenia

Tydzień chleba na zakwasie

  IV OGÓLNOPOLSKA EDYCJA
„TYGODNIA CHLEBA NA ZAKWASIE”
 W RAMACH PROJEKTU FUNDUSZU INICJATYW OBYWATELSKICH



    23 października  2012 roku dobiegła końca realizacja projektu Tydzień chleba na zakwasie w szkole (16-23.10.2012). Koordynatorami tej szkolnej kampanii promującej zdrowe odżywianie zostały panie: Jolanta Chałajda – Syrocka (nauczyciel Oddziału Przedszkolnego) oraz pani Anna Gralewska – Balcerak (nauczyciel przyrody).
    Już 16 października został przedstawiony szczegółowy harmonogram działań oraz wskazane zostały główne cele projektu, czyli:

  • zdrowe odżywianie i prawidłowy wybór żywności,
  • motywowanie uczniów do spożywania większej ilości chleba, w tym tego żytniego na zakwasie,
  • przywracanie symbolu chleba,
  • umacnianie szacunku dla chleba i ludzi pracujących przy jego powstawaniu,


Opracowano zadania dla poszczególnych klas

kl. 0-III pracować miały pod hasłem Od ziarenka do bochenka

    Najmłodsi obejrzeli film „O powstawaniu chleba”, omawiali historyjkę obrazkową pod tym samym tytułem, zapoznawali się z różnego rodzaju utworami o chlebie, a także bawili się przy piosence „Mało nas do pieczenia chleba”. Poza tym został ogłoszony konkurs na najpiękniejszą pracę plastyczną wykonaną z różnych ziaren zbóż. Uczniowie wyruszyli też wraz ze swymi wychowawcami na wycieczkę do pobliskiego sklepu w celu poznania różnych rodzajów mąki i pieczywa. Mieli także przedstawić pomysły na zagospodarowanie czerstwego chleba. Klasa III wraz ze swoją panią Małgorzatą Grzankowską pokusiła się o przygotowanie wyrobów piekarniczych z masy solnej.


Cała prawda o chlebie” - to z kolei hasło przewodnie wyznaczające kierunek pracy klasom IV-VI


    Tu koordynatorzy projektu zadbali, by uczniowie zapoznali się z procesem technologicznym wypieku chleba oraz poznali walory zdrowotne chleba na zakwasie. W tym celu zorganizowana została wycieczka do piekarni „Polcorn” w Ciechocinku. Uczniowie starszych klas mieli więc okazję poobserwować pracę maszyn i urządzeń produkujących pieczywo. Ta wyprawa okazała się bardzo pouczająca i niezwykle potrzebna. Dobrze, że uczniowie zobaczyli ile wysiłku trzeba włożyć, by każdego ranka na nasze stoły trafiło świeże pieczywo. Praca piekarni i piekarzy jest naprawdę bardzo ciężka. Pracownicy zadają sobie wiele trudu, byśmy mogli zajadać się chrupiącymi bułeczkami i pysznymi pączkami.


    Ponadto uczeń klasy IV Cezary Wójcik pokusił się o własną poezję i  napisał wiersz o chlebie; uczennice kl.V przedstawiły przepis na chleb w języku angielskim, a uczniowie kl.VI stworzyli plakaty, gdzie umieścili rymowanki, przysłowia i powiedzenia ludowe o chlebie...Jednym słowem w projekt zaangażowali się dosłownie wszyscy...
    Z dnia na dzień szkolny hol coraz bardziej zapełniał się pracami plastycznymi, plakatami, wyrobami piekarniczymi z masy solnej oraz różnymi rodzajami pieczywa, zbóż i gatunkami chleba. Powstała piękna wystawa – takie nasze małe szkolne muzeum, bo znalazł się w nim nawet jeden eksponat – przyniesiona przez ucznia kl. VI Krzysztofa Chełminiackiego – dzieża – dawne naczynie służące do wyrobu ciasta i wypieku chleba.
    We wtorek, 23 października, odbył się apel będący podsumowaniem działań podejmowanych przez cały tydzień. Rozstrzygnięto konkursy i wręczono nagrody, a na koniec panie koordynujące projekt zaprosiły wszystkich do degustacji chleba upieczonego przez rodziców i posmarowanego naturalnymi produktami (miód, powidła, dżem) wytworzonymi przez domowe kuchnie..


    Przygotowana z wielką starannością, zaangażowaniem i dbałością o każdy szczegół kampania przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Dziękujemy Paniom Jolancie Chałajdzie – Syrockiej i Annie Gralewskiej - Balcerak za trud, wysiłek, czas i serce włożone w organizację projektu. Miejmy nadzieję, że Tydzień chleba na zakwasie w szkole przyczynił się nie tylko do pogłębienia wiedzy i umiejętności uczniów, ale zachęcił do spożywania wyłącznie zdrowych produktów...